Webfejlesztés

Honlap elkészítésének fázisai

1. Domain regisztráció

Elsőként egy jól hangzó domaint kell választani, majd ellenőrizni ennek szabad voltát. Amennyiben létezik, akkor ezt minél előbb regisztrálni kell, hogy nehogy más idő előtt lefoglalja előttünk. A regisztrációs tudnivalókról a szolgáltatások főmenü Domain regisztráció menüpontjának segítségével tudhat meg többet.

2. Tárhely bérlése

A domain tartalmának elhelyezésére tárhelyet kell bérelni. Ennek nagyságát a honlap jellegétől függően már nagyjából kalkulálni lehet. A tárhelyekkel kapcsolat tudnivalókról a szolgáltatások főmenü Tárhely bérlése menüpontjának segítségével tudhat meg többet.

3. Alapkoncepció megfogalmazása

Már kezdetben fontos összegyűjteni, hogy az elkészítendő honlapnak milyen célja, funkciói vannak. Ha cégbemutató oldalról van szó, akkor milyen szolgáltatások, termékeink vannak. Ennek alapján már lehet tudni, hogy egy sima cégbemutató oldalról, katalógusról vagy esetleg egy webáruházról van-e szó.

4. Honlapra kerülő tartalom összegyűjtése, megírása

Ez a megrendelő feladata, de természetesen ebben is tudunk segíteni. Kreatív szövegíróink vállalják a megadott témakörben a szükséges szövegek elkészítését legyen szó az adott cégről bemutatasáról, vagy termékeinek, szolgáltatásainak ismertetéséről.

5. Drótvázmodell elkészítése

A drótvázmodell egy olyan látványterv, amely még jellemzően nem tartalmaz grafikai elemet, ennek segítségével lehet a különböző tartalmi elemek képernyőt és különböző platformokon történő megjelenését ábrázolni. Ha végül minden elem a helyére kerül, akkor következhet a grafikai dizájn, látványterv elkészítése.

6. Grafikai dizájn elkészítése

A látványterv elkészítéséhez szükség van a megrendelő által biztosított képekre. Ha ilyennel nem rendelkezik, akkor ingyenes vagy fizetős képgyűjtemény oldalakról tudunk megfelelőt keresni hozzá.

7. Programozás - fejlesztés

Az elkészült grafikai látványtervek, elemek segítségével kerül kialakításra a honlap szerkezete, megjelenése. Amennyiben adminisztrációs rendszerre is szükség van, akkor az további feladatokat ró a programozó szakermberek számára.

8. Tesztelés

Minden újonnan készült rendszerben elbújnak hibák. Ezek felderítése a tesztelők feladata. Általában tesztelési jegyzőkönyvek alapján kerülnek ellenőrzése, de van olyan eset, hogy a tesztelőre van bízva, hogy milyen módon végzi el az ellenőrzést. Az összegyűjtött hibákról lista készül, amelynek alapján a programozók elvégzik a szükséges javításokat.

9. Webmarketing

Egy élesített honlap megtalálásának elősegítéséhez különböző módszerek léteznek. A régen ismert szórólapok, újsághirdetések, tévéreklámok mellett a különböző internetes módszerek is egyre jobban elterjedőben vannak. Ilyenek a közösségi oldalakon való jelenlét, a linkgyűjteményekben való szereplés, illetve a különböző keresőrobotoknak megfelelő tartalom létrehozása.

10. Utókövetés, karbantartás

Fontos dolog egy honlap karbantartása. Amennyiben készült adminisztrációs rendszer az oldalhoz, akkor ezt a megrendelő önmaga is el tudja látni, de vannak esetek, amikor a programozó beavatkozásáre van szükség.

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Mennyibe kerül egy honlap?

Egy honlap elkészülésének díja nagyon sok mindentől függ, de egy alapkoncepció, illetve tartalom összegyűjtése után azért egy irányárat már tudunk adni. Ha egy egyszerűbb cégbemutató honlapról van szó, akkor nagyjából már az elképzelések összegzése után látható, hogy milyen határok között mozog az elkészítése, de egy bonyolult adminisztrációs rendszerű, teljesen egyedi fejlesztésű webáruháznak már több milliós fejlesztési költsége is lehet.

Mennyi idő alatt készül el egy weboldal?

Nagyon nehéz előre meghatározni, mivel nagyon sok függ a megrendelő, valamint az egyes munkafázisokat végző személyek időbeosztása miatt. Egy egyszerűbb cégbemutatkozó oldal néhány hét alatt elkészülhet, de egy bonyolultabb webáruház indításáig hónapok is telhetnek el.

Mikor készül el végleg egy weboldal?

Erre szoktuk azt mondani, hogy soha. Természetesen van egy olyan állapot, amikor már élesíteni lehet és a nagyközönség által látogathatóvá tehetjük, de biztosan folyamatos fejlesztésre vagy legalábbis időközönkénti átgondolásra, frissítésre van szükség.
Kapcsolatfelvétel
Üzenet küldése
Hírlevél
Név:
Feliratkozom