Webdizájn

Mi is az a webdesign?

A webdesign lényegében grafikai prezentáció és tervezés az interneten megjelenő website vagy honlap, illetve más applikációk, objektumok formájában.

A jó webdesign leginkább az információ becsomagolása a látogatónak, a lehető legjobb formában. Ebben az esetben a webdesigner az idegenvezető, akinek feladata, hogy a látogató figyelmét odairányítsa, ahová a megrendelő szeretné.

A webdesigner weboldalakat tervez, melynek során tevékenységei közé tartoznak különböző részfeladatok, mint például, a webes arculat kialakítása, webgrafikák készítése, sitebuild felépítése, flash készítése.

A webes arculat munkálatai közé tartozik a logó megtervezése és az egyéb vizuális elemek, illetve a komplett megjelenés kialakítása is. Új projektek, cégek esetén gyakran előfordul, hogy nincs hozott arculat, így a legapróbb részletek megtervezése is a webdesigner feladata lesz. Ha van cégarculat, akkor természetesen ahhoz mérten kell létrehozni a webes megjelenést.

Webgrafikák készítése alatt legtöbbször ábrák, űrlapok, ikonok, egyszerűbb vagy összetettebb grafikák elkészítését értjük.

A webdesign szerves része az ún. sitebuild, vagyis a weblap vázának felépítése az elkészült tervek alapján. Ez már a kattintható változat, amely kódolást igényel.

Különböző bannerek és animációk készítése is a webdesigner feladatai közé tartozhat.

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Feltétlenül szükség van-e webdizájnerre egy honlap készítésekor?

A legjobb eredmény elérése érdekében, természetesen szükséges. A webdesign és a weboldal készítés fogalma sokszor összemosódik a fejünkben. Bár a kettő szorosan összefügg, de nem egyenlőek egymással: a webdesign az egyik első és legfontosabb lépcsője a weboldal kialakításának.

Fontos tudnunk azt is, hogy egy igazán jó honlap megjelenéséért a webdesigner a felelős, aki önálló feladatkörrel rendelkezik: az ő feladata a vizuális megjelenés kialakítása. A programozó feladata nem keverendő össze a webdesigneré-val: a programozó a webdesigner által megálmodott vizuális látványt ülteti át a valóságba, tehát ő felel a formai megvalósításért. Kettejük közös, hatékony munkája eredményezi a jó honlapot. Az egyik tevékenység nem helyettesíthető a másikkal.

Hogy néz ki a webdesign kialakításának első fázisa?

A munkafolyamat megkezdésénél mindig szükség van jó minőségű fotókra, termékképekre. Jó, ha előre összeáll a fejünkben egy kép arról, hogy mit is szeretnénk megvalósítani, milyen formákat, színeket képzelünk el az adott honlapra. Új projektek esetén gyakran előfordul, hogy nincs hozott arculat, így a legapróbb részletek megtervezése is a webdesigner feladata lesz. Ha van cégarculat, akkor természetesen ahhoz mérten kell létrehozni a webes megjelenést is. Ilyen esetekben mindenképp tanulmányozni kell a cég már meglévő arculatának stílusjegyeit, hogy az általunk tervezett honlap teljesen beleilleszkedjen a már meglévő ízlésvilágba.

Van-e lehetőség csak weboldaldesign-tervezés megrendelésére?

Természetesen erre van lehetőség, azonban célszerű egy helyen elkészíttetni a webes tervezést és a programozási fázist. Ezzel saját dolgunkat könnyítjük meg, hiszen nagyon sok múlik a különböző szaktudású emberek munkastílusától. Ha már egy összeszokott csapatot bízunk meg a honlapunk kialakításával, akkor sokkal gyorsabb és egységesebb lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy egy komplett tervezés csomagára jelentősen kedvezőbb lehet a számunkra. Külön weboldaldesign-tervezés igénybevétele akkor lehet indokolt, ha maga a megrendelő programozó, és nincs szüksége fejlesztési szakemberre.

Mi az a drótvázmodell és mire alkalmazzuk?

A drótváz a honlap szerkezetét mutatja meg. Drótváz készítése során meghatározzuk a honlap nagyobb egységeinek helyét, arányát, a funkciógombokat. Tehát a drótváz nagyvonalakban ad egy képet arról, hogy hogyan fog kinézni a honlapunk. A drótváz készülhet külön erre a célra szolgáló programmal, vagy egyszerű módon, csak ceruzával.
Kapcsolatfelvétel
Üzenet küldése
Hírlevél
Név:
Feliratkozom