Domain regisztráció

Első lépés - Domain foglaltság ellenőrzése

A .hu domainek esetében a legbiztosabb, ha az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) által üzemeltetett www.domain.hu/domain/szabad-e címen ellenőrzöd a domain foglaltságát.

Nemzetközi végződésű domainek esetén (.eu, .com, .net stb.) érdemes felkeresni a következő oldalt az ellenőrzéshez: www.domainkereso.info.

Domain név regisztrációhoz szükséges dokumentumok

Egy megrendelőlapot kell kitölteni, amelyen a következő adatoknak kell szerepelniük:
  • A választott domain nevek
  • A fenntartási idő
  • Védjegy esetén a lajstromszám
  • Az igénylő teljes neve
  • Magánszemély esetén személyi igazolvány vagy útlevél száma, szervezet és egyéni vállalkozó esetén adószám
  • Az igénylő postai címe
  • Telefonszáma
  • E-mail címe

Személynevek regisztrációja

Ha az igényelt domain személynév (pl. kisistvan.hu) és az igénylő neve nem egyezik meg a választott domainnel, akkor csatolni kell egy névhasználati igazolást, amelyben a domainben szereplő nevű személy hozzájárul, hogy a megrendelőlapon feltüntetett igénylő a saját nevére regisztráltassa a domaint. Ezt a nyilatkozatot két tanúnak hitelesítenie kell. Ha az igénylő a saját nevével megegyező domaint szeretné regisztrálni, akkor erre a nyilatkozatra nincs szükség.

Árak

A domainregisztráció aktuális árait az Aktuális áraink főmenü Domain regisztráció almenüjében találja meg.

Online megrendelőlap

Választott domain név:
Igényelt domain nevek száma:
Domain név fenntartása:
Fizetés módja:
Az Igénylő teljes neve:
Az Igénylő adószáma / szig. száma:
Az Igénylő postai címe:
Telefonszáma:
E-mail címe:

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Milyen végződésű domain nevet érdemes regisztrálni?

Ha a weboldalt leginkább magyarok fogják látogatni, akkor mindenképpen a .hu végződés az ajánlott. Ha várható sok külföldi látogató is, akkor érdemes valamileyen nemzetközi végződést választni. Ha főként az Európai Unió területérel kerülnek ki a látogatók, akkor javasolt a .eu, ha a világ minden tájáról, akkor a .com az ideális választás.

Érdemes-e a kiválasztott névhez hasonló neveket is leregisztrálni?

Erre nehéz egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni. Abban az esetben, ha szeretnénk védeni magunkat a konkurenciáktól, akkor javasolt lehet néhány egyéb végződés leregisztrálása is (pl. .hu esetén a .eu). De alaposan megfontolandó, hiszen egy olyan költségbe verjük magunkat, amit majd minden évben ismételten jelentkezni fog.

Milyen hosszúságú nevet érdemes választani?

Érdemes a könnyebb megjegyezhetőség miatt minél rövidebb nevet választani. Nem véletlen, hogy 2 betűs nevek közül már mindegyiket korán lefoglalták és a hárombetűsek között is már csak elvétve akad szabad név. Ettől függetlenül, ha egy közismert fogalom nevét adjuk meg névnek, akkor azt biztosan könnyedén megértik mások is.

Milyen betűvel kezdődjön a név?

A linkgyűjteményekben a domainnevek legtöbbször ABC sorrendbe vannak szedve, így a sorban előrébb álló domainek előnyt élveznek. Ha több alternatíva közül kell választani, akkor célszerű az ABC sorban előrébb állót választani.

Mennyi idő alatt történik meg a regisztráció?

A regisztráció leadása után a név azonnal lefoglalásra kerül, így azt más már nem tudja beregisztrálni. A végleges bejegyzés .hu nevek esetén 48 órán belül, míg nemzetközi végződésűek esetén kb. egy hét az átfutási idő.

Érdemes-e domain nevet vásárolni, és ha igen, akkor mennyi ennek az értéke?

Vannak esetek, amikor megfontolandó egy már múlttal rendelkező név megvásárlása. Rengeteg időt, energiát, pénzt spórolhatunk meg azzal, ha már egy bejáratott, linkgyűjteményekben, keresőkben megtalálható domain a kiszemelt. Ennek értéke néhány 10 ezer forinttól több millióg is terjedhet. Függ attól, hogy magát a rendszert is adják a névhez, vagy csupán a domaint kaphatjuk meg. Ha már működő és profitot termelő honlapot vásárolhatunk meg, akkor érdemes utánajárni annak, hogy az elmúlt néhány évben mekkora forgalom generálódott?

Milyen időtartamra érdemes regisztrálni?

Ha .hu végződésű nevet szeretnél regisztrálni, akkor az ár miatt mindenképpen érdemes minimum a két évet választani, hiszen a különbség elenyésző mértékű. A többi esetében már elég az egy év is, mert általában a két év dupla annyiba kerül. Így ha esetleg jövőre mégis úgy alakulna, hogy nem valósult meg az elképzelése, akkor azért az évért már nem kell fizetni.

Lejárat esetén milyen időtartamra érdemes hosszabbítani?

Ha sikerült a honlapot elindítani és már bevételt is sikerült generálni, akkor elképzelhető egy hosszabb, akár 10 éves időtartamra történő hosszabbítás is. Itt persze érdemes megnézni, hogy mekkora különbség van az évenkénti, valami a több éves hosszabbítás költsége között.

Megrendelhetem-e a domain-t telefonon, e-mailben is?

Telefonon az esetleges félreértések elkerülése végett nem, de e-mail-ben vagy az online űrlapunk kitöltésével igen. Ebben az esetben a kitöltött megrendelőlapot eljuttatjuk részedre, amit aláírás után posta úton kérjük aláírva visszajuttatni.
Kapcsolatfelvétel
Üzenet küldése
Hírlevél
Név:
Feliratkozom